Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Hrabal, Bohumil - Ostře sledované vlaky

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Dobrý den žáci, dobrý den paní učitelko. Připravila jsem si pro vás referát o knize Bohumila Hrabala Ostře sledované vlaky.


Bohumil Hrabal

Bohumil Hrabal se narodil v roce 1914 v Brně a zemřel roku 1997 v Praze. Patřil mezi nejvýznamnější prozaiky současnosti. Studoval na gymnázium a potom na právnické fakultě, kde získal titul Judr. Bohumil Hrabal vystřídal řadu povolání (úředník, výpravčí, kulisák, balič papíru, dělník) Nakonec se stal spisovatelem z povolání. Přispíval do různých časopisů, např. do časopisu Květen nebo Červený květ. Hrabal nebyl členem komunistické strany, a proto v 70. a 80. letech nemohl vydávat své knihy, a tak některé vyšly až v exilu. Patří mezi nejčtenější a nejpřekládanější české spisovatele.Bohumil Hrabal tragicky zahynul po pádu z okna ortopedické kliniky nemocnice Bulovka.
Dílo : Román : Obsluhoval jsem anglického krále
Postřižiny, Slavnosti sněženek,
Ostře sledované vlaky – příběh z 2.sv.v, odehrává se na jednom českém nádraží

Ostře sledované vlaky
Československý spisovatel, Praha 1980

Příběh se odehrává v zimě roku 1945 na železniční stanici v Čechách. Hlavní hrdina dvaadvacetiletý začínající výpravčí Miloš Hrma se vrací znovu do služby po delší době, kdy se léčil na psychiatrii, protože si podřezal žíly kvůli své dívce Máše. Ve službě se opět setkává se svými kolegy, především s výpravčím Hubičkou, který je znám tím, že se mu líbí každá žena. Stanicí projíždějí vojenské transporty. Vojáci z transportu Hrmu zajmou, ale když velitel zjistí, že Miloš Hrma má na rukou jizvu po podřezání žil, propustí ho. Hrma se vrací opět na stanici v době, kdy tam přijíždí rada Zednicek , aby se svými lidmi vyšetřil přestupek výpravčího Hubičky. Výpravčí Hubička předcházející noc potiskl zadnici telegrafistce Zdence Svaté a zničili spolu přednostovo kanape. Lidé z inspekce shledají Hubičku nevinným a odjíždějí. Jednoho dne výpravčí Hubička tajně sdělí Hrmovi, že jejich stanicí projede dnes o půlnoci transport vojenských zbraní, který se budou snažit zničit. Hrma se k nim ochotně hned také přidá. Rozhodne se, že do transportu vhodí bombu.Jeho úmysl se mu podaří uskutečnit. Vhodí bombu z železničního ukazatele do vlaku. V poslední chvíli ho však zpozoruje německý voják, který se ho snaží zastřelit. Hrma ve stejné chvíli vystřelí také.Vzájemně se zasáhnou a oba spadnou do příkopu kde spolu. Výpravčí Miloš Hrma si uvědomuje zbytečnost jejich smrti, myslí nejen na svou rodinu ale i na mrtvého německého vojáka a také na jeho rodinu. Zároveň má dobrý pocit z dobře vykonané práce.


Hlavní postavou v knize je Miloš Hrma. Miloš Hrma je dvaadvacetiletý začínající výpravčí. Má rád život, je čestný a spravedlivý. Nemyslí na hrdinství, ale když je vyzván, aby spolupracoval proti Němcům, okamžitě ví, jak se má zachovat. I v nepříteli však vidí člověka a cítí s jeho bolestí.

Knížka se mi líbila. Ukazuje na to, jaký byl život obyčejných lidí na železniční stanici v době války. Popisuje jejich denní příhody, starosti a radosti i jejich hrdinství. Doporučila bych ji lidem, kteří rádi čtou příběhy z doby války.


A teď bych Vám přečetla úryvek z této knihy. Tento úryvek je známý především z filmového zpracování této knihy.
Úryvek:
Zkrátka pan výpravčí Hubička o noční povalil Zdeničku a potom jí vyhrnul sukně a jedno razítko naší stanice za druhým otiskl naší telegrafistce kolem zadnice. I datumovku jí tam dal. Ale Zdenička přišla ráno domů a maminka si ta razítka přečetla a přiběhla hned sem a že si bude stěžovat na gestapu. Tak jsem Miloši musel sepsat protokol. Hrůza ! A hned musela Zdenička na ředitelství a tam si ty razítka prohlídl i sám ředitel státních drah. Hrůza ! Volal pan přednosta a holoubci mu padali z rozpražených ramen a tleskali křídly, aby udrželi rovnováhu.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT